Лабораторија

Служба за лабораторијску дијагностику

 

Лабораторијска дијагностика је битна смерница у успостављању дијагнозе, праћењу тока болести , прогнозе болести и ефикасности примењене терапије као и у превенцији обољења, и без ње је данас немогуће замислити лекарски преглед.

Служба за лабораторијску дијагностику Завода се састоји од биохемијско - хематолошке лабораторије и токсиколошке лабораторије што је чини јединственом у граду.

Лабораторија Завода је савремена и технички добро опремљена и у свом раду се води принципима Добре лабораторијске праксе. У њој сваког радног дана можете добити стручну и професионалну услугу тима који чини укупно 16 запослених и то: 1 лекар - специјалиста клиничке биохемије, 1 дипломирани фармацеут - медицински биохемичар, специјалиста токсиколошке хемије, 11 лабораторијских техничара, 1 биохемијски техничар и 2 перача посуђа.

Служба за лабораторијску дијагностику је опремљена савременом опремом и то : једним биохемијским анализатором ( Beckman coulter AU480), два хематолошка анализатора (Mindray BC 30s, Mindray BC-6000), једним анализатором за одређивање параметара хемостазе (Sysmex CA-600), анализатором за одређивање хормона и тумор маркера (AIA-360), спектрофотометром за одређивање токсиколошких анализа (BTS-330), два микроскопа, три центрифуге за припрему узорака, рачунарима и додатном пратећом опремом.

Лабораторијa дневно прими око 200 пацијената, а на годишњем нивоу уради 400000 анализа.

Начелник службе

Др Вела Јовановић – спец. Клиничке биохемије

Главни лаборант

Ирена Самарџић

Особље запослено у служби за лабораторијску дијагностику

Милка Вукадиновић, лабораторијски техничар
Александра Ћирић, лабораторијски техничар
Радмила Милекић, лабораторијски техничар
Данијела Гвозденовић, лабораторијски техничар
Стојана Стојановић, лабораторијски техничар
Љиљана Славковић, лабораторијски техничар
Мирјана Марковић, лабораторијски техничар
Небојша Аврамовић, лабораторијски техничар
Ивица Папић, лабораторијски техничар
Сенка Илић, лаборант - здравствени сарадник

Организација службе

Службу чини главна лабораторија у Заводу која пружа услуге из области биохемије, хематологије, хемостазе и токсикологије, као и пункт за узорковање биолошког материјала у Амбуланти Филип Кљајић.

Узорковање и пријем материјала се обавља сваког радног дана у периоду од 700- 900h уз предходно заказивање пут изабраног лекара.

Узорковање и пријем хитних анализа ( крвна слика, урин, CRP) се врше у току целог радног времена.

Предност приликом пријема пацијената

 • Труднице
 • Пацијенти са повишеном телесном температуром
 • Пацијенти на хемотерапији
 • Пацијенти који имају упут изабраног лекара са назнаком- хитно
 • Пацијенти који имају само упут за преглед урина
 • Пацијенти на оралној антикоагулантној терапији

Издавање резултата је сваког радног дана од 1000- 1500 h

У лабораторији Завода може се извршити и тестирање на присуство вируса COVID-19, брзим антигенским тестом, и то сваког радног дана и суботом (суботом до 1000 h)

Теренски рад

У оквиру службе се обавља теренски рад за амбулантне пацијенте и то сваког уторка и четвртка уз предходно заказивање, налог и упут изабраног лекара.

Такође у склопу систематских прегледа радника, служба за лабораторијску дијагностику врши узорковање биолошког материјала на терену.

Упутство за припрему пацијената за узимање узорака крви:

 • У циљу добијања поузданог резултата крви, узорак се узима у јутарњим сатима након ноћног гладовања,односно 12 сати након последњег оброка.
 • Дан пре доласка у лабораторију последњи оброк
 • треба да буде до 18 часова.
 • Ујутру  на дан узимања крви не јести,не пити кафу,сокове,алкохол,не пушити.
 • Уколико је могуће терапију узети након вађења крви.
 • Дан,два пре доласка у лабораторију избегавати интезивне физичке активности.
 • По доласку у лабораторију потребно је одморити се око 10 - 15 минута.
 • Уколико пацијент прима неку врсту терапије неопходно је да то наведе особљу лабораторије јер одређени лекови могу утицати на добијене резултате.
 • Препорука за пацијенте на оралној антикоагулантној терапији је да вађење крви изврше у јутарњим часовима, као и да од последње дозе лека прође бар 12 сати. Унос хране богате витамином К и унос појединих лекова може утицати на резултат.

Препорука је да се након узорковања крви рука држи испружена наредна 3-5 минута, уз притисак палца на место убода, како би се зауставило крварење и спречило стварање модрице.

Припрема пацијената за анализу урина: Урин треба донети у стерилној флашици купљеној у апотеци. Најпоузданији узорак урина је средњи млаз првог јутарњег урина (после прања водом и сапуном).

Важно је донети узорак у року од два сата од узорковања, уколико је транспорт одложен узорак чувати у фрижидеру.

Припрема пацијената за анализу столице (фецеса)
Узорак за анализу столице се доноси у посебној бочици намењеној за скупљање столице која се купује у апотеци. Узорак столице се не доноси у току трајања менструалног крварења, као и у случају хемороидалног крварења и присуства крви у урину.

Узорак се сакупља из чисте посуде, кесе, уз избегавање контаминације тоалет папиром, водом, урином.

Узорак се узима на врх кашичице са три различита места (укупна количина не већа од 2—3 г), и доноси у лабораторију у року од два сата. У случају одложеног транспорта, узорак се чува у фрижидеру најдуже 24 сата.

Препоручује се анализа из три узастопна узорка столице.

Припрема пацијената за орални тест оптерећења глукозом ( ОГТТ)
 • Дан пре теста од 19h ништа се не једе, не пије и не пуши, као и на дан тестирања.
 • Бар три дана пре тестирања пацијент не би требало да буде на рестриктивним дијетама.
 • Терапија кортикостероидима и диуретуцима може утицати на метаболизам глукозе па се саветује пацијентима да се у договору са лекаром терапија обустави бар 4 дана пре тестирања.
 • Уколико пацијент има инфекцију или трауму, тест се не обавља, као и током и три дана пре и после менструалног циклуса код жена.
 • Пацијент са собом треба да понесе 75г глукозе (труднице по налогу лекара).
 • Тест траје 2h-3h и за то време се мора мировати у амбуланти, и ништа се не једе, не пије и не пуши.
Image

Делатност лабораторије

Лабораторија врши узорковање и обраду биолошког материјала како амбулантних пацијената тако и узорковање и анализу биолошког материјала у склопу систематских, предходних , превентивних прегледа радника за потребе Медицине рада.

У лабораторији се могу извршити следеће анализе:

Биохемијске анализе- глукоза у серуму, тест оралног оптерећења глукозом (ОГТТ), уреа у серуму, креатинин у серуму, мокраћна киселина у серуму, билирубин (укупни) у серуму, билирубин (директни) у серуму, протеини (укупни) у серуму, албумин у серуму, Ц – реактивни протеин (ЦРП) у серуму, гвожђе у серуму, TIBC( тотални капацитет везивања гвожђа), UIBC ( слободни капацитет везивања гвожђа), АСТ (Л – аспартат аминотрансфераза) у серуму, АЛТ (Л – аланин аминотрансфераза) у серуму, алкална фосфатаза (АЛП) у серуму, гама глутамил трансфераза (ГГТ), укупни холестерол у серуму, ХДЛ – холестерол у серуму, ЛДЛ – холестерол у серуму, триглицериди у серуму, натријум у серуму, калијум у серуму, хлориди у серуму, калцијум у серуму, фосфати у серуму, ЛДХ (лактат- дехидрогеназа) у серуму, гликозилирани хемоглобин у крви (НВА1С)

Хематолошке анализе - комплетна крвна слика са леукоцитарном формулом, седиментација еритроцита

Параметри хемостазе - време крварења, фибриноген, протромбинско време (ПТ), активирано парцијално тромбопластинско време (Аптт)

Анализа урина - физичко - хемијски преглед урина и квантитативно испитивање седимента урина

Анализа фецеса (столице) на окултно крварење

Токсиколошке анализе -  карбокси хемоглобин у крви (COHb), метхемоглобин у крви (MetHb), хипурна киселина у урину, феноли у урину, тиоцијанати у урину, угљен-дисулфид у урину, тринитро толуен у урину (TNT, Webster проба на барутне честице), делта-аминолевулинска киселина у урину (ALA), копропорфирин у урину, уропорфирин, ацетилхолин-естераза у еритроцитима (AchE), психоактивне контролисане супстанце у урину (какаин, опијати, канабиноиди, амфетамини, MDMA).

 

 

 

Едукације и менторски рад

Запослени у Служби лабораторијске дијагностике редовно похађају многобројне курсеве за иновацију знања.

Биохемичари стичу нова сазнања из области лабораторијске дијагностике у оквиру конгреса и симпозијума, као и других видова предавања која организују Фармацеутски факултет,Медицински факултет, Друштво медицинских биохемичара Србије и Српско лекарско друштво. Курсеве за лабораторијске техничаре организује Удружење лабораторијских техничара Србије. 

Такође запослени похађају и курсеве и семинаре који се одржавају у самом Заводу.

Токсиколошка лабораторија осим што се бави узорковањем и анализом материјала за потребе Медицине рада такође обавља и менторски рад из области професионалне токсикологије у сарадњи са Факултетом Медицинских наука универзитета у Крагујевцу , у оквиру обавезног стажа на специјализацији из Токсиколошке хемије.  У оквиру специјалистичког стажа у трајању од 6 месеци, специјализанти стичу неопходна знања о амбијенталном и биолошком мониторингу; о одређивању и доказивању супстанци у биолошком материјалу; законској регулативи и максимално дозвољеним концентрацијама опасних материја у радном простору, као и о најчешћим узрочницима професионалних тровања.

Менторски рад са студентима обавља специјалиста токсиколошке хемије Ема Раичевић (дипломирани фармацеут - медицински биохемичар).