Почетак рада Регионалне цитолабораторије Дома здравља Крагујевац

У Европској недељи превенције рака грлића материце, која се ове године обележава од 23.-29. јануара, под слоганом „Рак грлића материце, рак који можемо спречити“, одржана је свечана конференција поводом почетка рада Регионалне цитолабораторије у Дому здравља Крагујевац у којој ће се обављати цитолошка дијагностика за организовани скрининг рака грлића материце за циљну популацију жена из 14 здравствених установа са подручја Шумадијског и Поморавског управног округа, међу којима је и Застава Завод за здравствену заштиту радника Крагујевац.

Осигуранице Застава Завода за здравствену заштиту радника Крагујевац, каo и жене старосне доби између 25 и 64 године живота, које нису осигуране, а преко свог изабраног гинеколога, на овај начин, укључене су у организовани скрининг рака грлића материце.

Рак грлића материце је потпуно превентабилна болест, која се спречава раним откривањем и дијагностиком, поручила је прим. сци. мед. др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље Србије „Милан Јовановић Батут“.

Свечаној конференцији, испред Застава Завода за здравствену заштиту радника Крагујевац су присуствовали директорка Завода др Нада Миловановић, специјалиста социјалне медицине и др Јован Петровић, специјалиста гинекологије и акушерства.